Ketojenik Diyet Nedir ? Ketojenik Diyet Listesi

Yazar: - Kategori:
Yayın Tarihi: - 18:02

Düşük karbonhidrat alımını esas alan ketojenik diyette yüksek miktarda yağ alınarak vücudun enerji sistemini değiştirmek hedeflenir. Bu sayede vücudun enerji olarak yağ moleküllerini yakması sağlanır ve vücuttaki fazla yağlarda bu sayede yakılarak kilo kaybı yaşanır.

Ketojenik Diyet Nedir ?

Ketojenik diyet ilk olarak bilimsel denemelerle ortaya çıkmış ve epilepsi hastalarının tedavi edilmesi maksatıyla geliştirilmiştir. Epilepsi hastalarına uygulanan oruç tedavisinin uzun sürede zararlı olacağını düşünen bilim insanları ketojenik diyet ile hastaları aç bırakmadan aynı verimli sonucu almayı hedeflemişler ve bunda da başarıya ulaşmışlardır. Günümüzde bu kadar yaygın olarak bilinmesi ve diyet çeşitlerinde başı çekmesinin nedeni vücudun yağ yakmasını hızlı bir şekilde sağlamasıdır. Vücudundaki fazla yağları yakmayı hedefleyen ve bu doğrultuda diyet çeşiti arayan kişiler için ketojenik diyet diyetisyenler tarafından da uzun vadeli olarak olmasa da önerilmektedir. Ketojenik diyet kısa vadede yağ yakmaya yardımcı olsa da uzun vadede diğer diyetlerden bir farkı olmadığı için genelde kısa vadeli olarak yapılması tavsiye edilir.

Ketojenik diyette karbonhidrat alımı az seviyede olduğu için kan şekeri seviyesi de düşer ve bu sayede yüksek insülin seviyeleri engellenir. Ketojenik diyet tip-2 diyabet hastalarına da doktor kontrolünde tavsiye edilebilecek bir diyet türüdür.

Ketojenik Diyetin Zararları Neledir ?

Ketojenik diyet kilo vermede oldukça hızlı sonuç alınabilen bir diyet türü olsa da zararları da gözardı edilmemelidir. Yetersiz sıvı alımı nedeniyle böbreklerden ürik asit atımı azalacağı için böbreklere zarar verebilen bir diyet türü olan ketojenik diyet vücudun sıvı-elektrolit dengesine de zarar verebilir. Kabızlık problemi de bu diyeti uygulayan kişilerin en sık ettiği şikayetlerden biridir.

Ketojenik Diyeti Kimler Uygulayabilir ?

Özellikle çocuklar ve ergenlik çağındaki gençlerin bu diyeti uygulaması kesinlikle tavsiye edilmez. Bunun dışında yağ yakmak isteyen yetişkin bireyler, tip-2 diyabet hastaları ve epilepsi hastaları doktor nezaretinde bu diyeti uygulayabilirler.

Ketojenik Diyet İçin Uygun Besinler

Ketojenik diyette günlük 50 gramdan az karbonhidrat alımı olmalıdır. Protein kaynakları olarak yağ alımımızı kolaylaştırmak için yağlı et kaynakları tüketilebilir. Yağ kaynakları için ise tereyağı, et yağları, süt yağları tüketilebilir.

Ketojenik Diyet Listesi

1.Gün

Kahvaltı: Dana jambon, yumurta ve domates

Öğle yemeği: Zeytinyağlı ve beyaz peynirli tavuk salatası

Akşam yemeği: Tereyağında pişirilmiş kuşkonmazlı somon balığı

 

2.Gün

Kahvaltı: Yumurta, domates, fesleğen ve keçi peynirli omlet

Öğle yemeği: Badem sütü, fıstık ezmesi, kakao tozu ve meyveli süt

Akşam yemeği: Köfte, kaşar peyniri ve sebzeler

 

3.Gün

Kahvaltı: Meyveli süt

Öğle yemeği: Zeytinyağı ve avokado salatası

Akşam yemeği: Permesan peyniri, brokoli ve salata

 

4.Gün

Kahvaltı: Avokado, salsa, biber, soğan ve baharatlı omlet

Öğle yemeği: Bir avuç fındık ve salsalı kereviz

Akşam yemeği: Sebzelerle birlikte krem peyniri ile doldurulmuş tavuk

 

5.Gün

Kahvaltı: Kakao tozu, fıstık ezmesi ve şekersiz yoğurt

Öğle yemeği: Sebzeli hindistan cevizi yağında pişirilmiş dana bonfile

Akşam yemeği: Yumurta ve peynirle birlikte burger, pastırma

 

Etiketler:, ,

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir