Ketojenik Diyet Nedir ? Ketojenik Diyet Yemekleri

Yazar: - Kategori:
Yayın Tarihi: - 20:29

Bilimsel temellere dayanan ve hastalık tedavilerinde de uygulanan nadir diyet türlerinden biri olan ketojenik diyet hakkında bu yazımızda oldukça detaylı bilgilere ulaşabileceksiniz.

Bilimsel temellere dayandığı için ilk bakışta karışık gelebilecek bu beslenme biçimini doktorunuza danışmadan uygulamamanızı tavsiye ederiz. Bir çok hastalığın tedavisinde uygulanan bir sağlıklı beslenme biçimi olarak karşımıza çıkan ketojenik diyet, kilo verdirme yönü de keşfedilince beslenme biçimi olmaktan çıkıp diyet listeleri arasındaki yerini aldı.

İnternette çok sayıda kaynak bilgi olmasına rağmen doğru bilgiyi edinebilmeniz için ketojenik diyet nasıl yapılır, ketojenik diyette tüketilmesi ve tüketilmemesi gereken besinler nelerdir üzerine sizlere bu yazıyı hazırladık.

Öncelikle ketojenik diyet nedir onun hakkında kısa bir bilgi verelim.

Ketojenik Diyet Nedir ?

İnternette çok sayıda kaynakta da yazdığı gibi ketojenik diyet, çok düşük karbonhidrat ve yüksek miktar yağ alarak uygulanan, vücudun ana enerji kaynağı olarak glikoz değil, keton cisimlerini kullandığı beslenme tarzıdır. Ketojenik diyeti insülin direnci olan kişiler, tip-2 diyabet hastalığı olanlar, nörolojik hastalıkları olanlar ve aşırı kilolu kişiler uygulayabilir.

Ketojenik Diyet Yemekleri

Şimdi ketojenik diyet yemekleri nelerdir ona bir bakalım:

Yumurta, kuruyemişler, et türleri, süt ürünleri, peynir çeşitleri ve sağlıklı yağlar ketojenik diyette tercih edilebilir besinler arasında yer alıyor.

Ketojenik diyette özellikle dikkat etmeniz gereken 3 nokta vardır. Bunlar protein alım oranı, ketojenik diyet grip riski ve yağ tercihinde özellikle sağlıklı olanları seçmek.

Ketojenik Diyette Yenmemesi Gerekenler

Tercih edilmemesi gereken besinler arasında Antep fıstığı, meyveler, havuç, patates, soğan gibi kök sebzeler yer alıyor. Özellikle karbonhidrat oranı yüksek besinleri tercih etmemeniz gerekiyor. Karbonhidrat oranı yüksek besinleri tükettiğinizde limiti hızlı bir şekilde aşabilir, bu da diyetin diğer aşamaları için tehlike verici olabilir.

Son yıllarda ketojenik diyete özellikle spor yapanlar ve kas yapmaya çalışan ilgi gösteriyor. Özellikle vücuttaki yağ oranını azaltıp kas kütlesini korumayı amaçlayan kişiler bu diyete özel ilgi gösteriyorlar.

Diyette beslenme formatı hazırlamak ve bu formatı günler arasında bölmek için kendiniz bir liste hazırlamak yerine bu alanda uzmanlaşmış bir doktora başvurmanız diyetin sağlıklı bir şekilde yürüyebilmesi için son derece önemlidir.

Ketojenik Diyet Zararları

Ketojenik diyetin en önemli zararı nankör bir diyet çeşiti olmasıdır. Yani diyeti bıraktığınız anda hemen kilo almaya başlıyorsunuz. Bunun nedeni de vücuttaki karbonhidrat oranının değişmesi ve vücudun doğal yapısı nedeniyle karbonhidratı enerji kaynağı olarak kullanmaya başlaması.
Diyet uzun süre uygulandığı takdirde de pek çok yan etkiye neden olabiliyor. Vücutta yorgunluk hissine neden olan bu diyet çeşidi böbrek taşı oluşumuna ve çocuklarda büyüme geriliğine bile neden olabiliyor.
İlk görülen yan etkiler:

* Yorgunluk

* Vücudun susuz kalması

* Beraberinde bulantı/kusma

* İshal/kabızlık

* Gastrit

Etiketler:, , ,

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir